RNS Bouw bundelt krachten van ZZP-ers.


Een vijftiental gespecialiseerde kleine bouwondernemers, die al vele jaren zelfstandig als ZZP-er naast elkaar opereren, hebben de krachten gebundeld en treden met RNS Bouw naar buiten.

Zelfstandig blijven ze, echter werken nu onder 1 paraplu, waardoor RNS Bouw over momenteel 45 man beschikt w.o. ruim ervaren schilders, stukadoors, metselaars, dak bedekkers, vloer- en marmer bewerkers, tegelzetters, loodgieters, bestrating, elektriciens, tuinaanleg en heiwerk.

Niels Schutte, eigenaar van RNS Bouw, gooit het roer om en noemt dit het nieuwe werken met Business Partners. “Wij hebben door de werkeloosheid in de bouw de krenten uit de pap kunnen halen; betrouwbare, gemotiveerde vaklieden”.

Ons nieuwe werken in de bouw blijkt succesvol.

“Sinds wij met onze een nieuwe formule “Business Partners” werken merkt de klant dat
het allemaal een stuk beter en sneller gaat. Immers men heeft  maar 1 aanspreekpunt
van offerte tot aan de oplevering”.


Extra etage
Niels heeft zijn bouw ervaring opgedaan bij Regio Bouw, bekend binnen en buiten de Haarlemmermeer, waar hij 10 jaar werkte. In 2003 is hij voor zich zelf begonnen en levert sindsdien kwaliteitsbouw op binnen budget en termijn:
“Wij deden al veel werk. Dakkapellen, uitbouw, serres,verbouw, inbouw, het herstructureren van wanden en plafonds, nieuwe badkamers en keukens bijvoorbeeld, kleine nieuwbouw, complete kantoor etages en bedrijfsruimten etc., echter omdat wij nu met vaste subcontractors onder contract werken, kunnen wij sneller en beter de klant van dienst zijn; alles in 1 hand. Tegen een scherpe prijs. Bovendien heeft de klant een professionele gesprekspartner. Wij rekenen af met beunhazerij, waarvan op TV wel eens aandacht aan werd besteedt. Met ons initiatief laten wij zien dat het goed werken is in de bouw. Wij zijn nu ook klaar voor het grotere werk.

Extra etage op het dak

In dat kader is een extra etage gebouwd op een heel pand van voorheen 3 etages in Amsterdam-IJburg. Hiertoe zijn verschillende disciplines ingezet, namelijk 1 architect, 2 slopers (verwijderen van het dak), 2 schilders, 2 loodgieters, 2 timmermannen, 2 metselaars, 1 elektricien, 3 stukadoors, 2 tegelzetters, 1 trappenleverancier, 2 vloerensmeerders en 2 dakdekkers. Totaal 22 man hebben eraan gewerkt in 3 maanden tijd. “Omdat zaken zorgvuldig vooraf met de ZZP-ers zijn doorgesproken ontstaan er geen communicatie problemen, waardoor wij kwaliteit tegen een vaste realistische prijs kunnen leveren. Ook bedrijfspanden staan op onze referentielijst”.

De goede communicatie onderling tussen de ZZP-ers en de professionele coördinatie vanuit RNS-Bouw, resulteerde in het succes van het project. (Zie foto’s).

Wat is het verschil tussen het werken met RNS-Bouw/ZZP-ers en met het bestaande concept Hoofdaannemer en Onderaannemers?

“De portemonnaie” reageert Niels. “ZZP-ers hebben veel minder overheadkosten dan onderaannemers met kantoor en vast personeel. De eigenaar/opdrachtgever van de extra etage bijvoorbeeld heeft met het nieuwe werken van RNS-Bouw enkele tientallen duizenden euro’s uitgespaard in vergelijk met het conventionele werken. RNS-Bouw heeft de projectverantwoordelijkheid en besteedt delen van het werk uit aan ZZP-ers, die op contract basis worden ingehuurd”.

Tijdens de bouw

Robert Niels Schutte

Kortom de klant heeft de voordelen van zowel een kleinbedrijf (flexibel, snel, lage kosten, gemotiveerd), als van een groot bedrijf (degelijk, project manager, altijd iemand beschikbaar, adequate planning & controle), maar niet de nadelen (hoge overhead kosten, traag en duur). Bovendien functioneert een platte organisatie met directe en korte communicatielijnen sowieso beter.